Oponki serowe są może mniej popularne od pączków, ale na pewno nie mniej smaczne. To doskonała słodka przekąska na karnawał czy na Tłusty Czwartek i śmiało może konkurować z faworkami i pączkami. Dodatkową zaletą jest znacznie prostsze przygotowanie.
Oponki serowe – co będzie potrzebne
- 500 g twarogu
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu 500 g oleju do smażenia
Jak przygotować oponki serowe
Do przygotowania oponek serowych będziemy potrzebować: sera twarogowego, mąki, cukru, jajek, śmietany, sody, proszku do pieczenia, spirytusu i oleju. Najpierw należy rozdrobnić ser przy użyciu praski do ziemniaków, grubego sita lub blendera. Potem w misce łączymy go z wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz oleju. Wyrabiamy ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy. Oprószamy ją mąką i wałkujemy ciasto na grubość 1 centymetra.
Gdy ciasto jest już rozwałkowane, używając szklanki wycinamy z niego kręgi, a potem przy pomocy kieliszka – środki. Można je potem połączyć i powtórzyć czynności albo usmażyć je razem z krążkami – powstaną wówczas zgrabne i smaczne kuleczki serowe.
Oponki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy aż się zarumienią, a potem odwracamy. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
Zobacz także nasze przepisy na: pączki, faworki, róże karnawałowe.