Mocna i o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Nalewka z orzechów włoskich to trunek, który pijemy profilaktycznie lub jako lek na dolegliwości układu trawiennego, w małych ilościach, ze względu na jej gorzki smak i silne działanie. Dziś pokażemy pierwszy etap przyrządzania orzechówki.
Jak zrobić orzechówkę?
Składniki na nalewkę z orzechów:
- 9 kg zielonych orzechów włoskich
- 8 kg cukru
Przepis na orzechówkę:
- Orzechy myjemy i kroimy na ćwiartki lub ósemki, następnie wsypujemy do słoja partiami na przemian z cukrem.
- Słój zakręcamy, a potem odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na 3 tygodnie, codziennie nim potrząsając lub mieszając jego zawartość.
- Po trzech tygodniach od nastawienia orzechy należy odcedzić i
jeśli przyrządzamy też syrop – zaczekać kilkanaście minut, aż osad z orzechów swobodnie opadnie na dno, a potem delikatnie nalać syrop do czystych buteleczek uważając, by tego osadu nie nabrać;
jeśli przygotowujemy samą orzechówkę – sok z orzechów połączyć ze spirytusem w proporcjach 40% spirytusu i 60% soku. - Na koniec, gotową nalewkę możemy jeszcze przefiltrować i rozlać do butelek.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- butelki z korkiem i zakrętką
- butelki z zapięciem mechanicznym
- plastikowe miski
- pojemniki na art. sypkie
- łyżki drewniane z długim trzonkiem
- ostre noże kuchenne