Na kanapki, do sałatek i koreczków. Domowa, jędrna papryka konserwowa to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jak zamarynować paprykę w tradycyjnych słoikach do wekowania? Zobaczcie!
Jak zrobić paprykę konserwową?
Składniki na paprykę konserwową:
- 5 kg papryki mieszanej
- 3 l wody
- 500 ml octu spirytusowego
- 500 g cukru
- 25 g soli
- 5 ząbków czosnku
- kilka łyżek oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
Przepis na zrobienie papryki konserwowej:
- Umytą paprykę kroimy w podłużne paski, oczywiście pozbawiając ją gniazd nasiennych.
- Do wyparzonych i suchych słoików weka wsypujemy przyprawy – np. po kilka ziaren pieprzu i ziela oraz po liściu laurowym.
- Paski papryki układamy pionowo ciasno w słoikach, zachowując 2 cm odstępu od szyjki.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sól, dodajemy ocet oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a potem zagotowujemy.
- Następnie gorącą zalewą zalewamy słoiki z papryką tak, a na wierzch dokładamy po łyżce oleju na każdy słoik.
- Na koniec zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut, a potem powoli wyciągamy z wody i pozostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką. Po wystudzeniu sprawdzamy szczelność słoi zdejmując metalową klamrę.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoiki Weka 1,25 l
- gumki do weków
- sprężynki do słoi Weka
- chwytaki do słoików
- garnki z wkładem do pasteryzacji