Pierogi z truskawkami to przysmak typowo polski. W dodatku idealny na lekki letni obiad. Pierogi z owocami są uwielbiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych chętnie je wybiera jako smaczna odmianę od dań mięsnych.
Choć pierogi z truskawkami wydają się być potrawą bardzo nieskomplikowaną, to jednak w rzeczywistości potrzebny jest dobry przepis, aby ciasto nie było ani za grube, ani też za cienkie, bo wówczas truskawka może w gotowaniu wyskoczyć z “opakowania”. O sprawdzony przepis poprosiliśmy gospodynie z KGW w Szczytnikach.
Składniki na pierogi z truskawkami
- 1 kg truskawek
- 1 jajko
- 50 g oleju
- 250 g wody
- 500 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 300 g cukru
Jak zrobić pierogi z truskawkami
Najpierw używając mąki, jajka, wody, oleju i soli przygotowujemy ciasto. Możemy go rozrobić w maszynie lub ręcznie. Następnie je rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek kółka z ciasta sypiemy płaska łyżeczkę cukru i układamy umytą i odszypułkowaną truskawkę. Zawijamy ją ciastem i zaklejamy krawędzie, a zaklejone pierogi odkładamy na chwilę na stolnice lub deskę.
W dużym garnku odgrzewamy wodę i gdy się zagotuje, wrzucamy pierogi. Gotujemy je chwilę, wyciągamy i podajemy ciepłe. Z reszty truskawek, które ugniatamy oraz ze śmietany i cukru można przygotować sos do polania pierogów.
Zobacz także inne przepisy: deser z truskawkami, dżem truskawkowy.