Pomidory w słoikach na pewno warto mieć w swojej spiżarce. Przydadzą się zimą i na wiosnę do przygotowania pysznej zupy czy sosu. Owszem, obecnie pomidory są dostępne w sklepach przez cały rok, ale nie trzeba robić dokładnych badań, aby stwierdzić, że te zimowe nie są tak dojrzałe i soczyste, jak pomidory dostępne latem.
Zgadza się także, że można kupić pomidory w puszce, ale zazwyczaj zawierają kwas cytrynowy, a czasami także sok pomidorowy z koncentratu. Jeżeli więc chcemy mieć ekologiczne pomidory w słoiku, musimy polegać na sobie. A jeśli masz niekropione pomidory z własnego ogródka lub z pewnego źródła, to aż grzech ich nie przerobić na pomidory w słoikach.
Pomidory w słoikach – jak je zrobić?
Składniki:
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka listków bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta ostrej papryczki
- trzy ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pomidory najpierw należy sparzyć, aby łatwiej zdjąć z nich skórkę. Na ich grzbiecie nakrawamy nożem krzyżyk, a potem zalewamy wrzątkiem, tak żeby woda je zakryła i czekamy dwie minuty. Potem chłodzimy pomidory zimną wodą i obieramy ze skórki.
Trzecią część pomidorów odkładamy na zalewę. Resztę kroimy na kawałki usuwając twarde części od łodygi. Pokrojone pomidory wkładamy do wyparzonych słoików, tak żeby zostało trochę miejsca.
Teraz przygotowujemy zalewę. Odłożone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane wrzucamy do garnka. Dodajemy kilka posiekanych listków bazylii oraz cukier i sól. Potem dosypujemy jeszcze suszone oregano i ostrą paprykę, i znów mieszamy. Teraz wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy jeszcze posiekany czosnek. Zalewę gotujemy, aby ją zredukować i w ten sposób zagęścić.
Teraz gotową zalewę rozlewamy do słoików z pomidorami, tak żeby przykryła wszystkie kawałki i jeszcze zostało około 2 centymetrów do krawędzi. Zawartość słoika można zamieszać łyżką, aby zalewa dotarła, do wszystkich przestrzeni pomiędzy kawałkami pomidorów. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku powidlaku przez 10 minut.
Zobacz także inne nasze przepisy z pomidorami: zupa pomidorowa po toskańsku, przecier pomidorowy, pasta z cukinii i pomidorów.