Pączki królują w Tłusty Czwartek, ale przecież lubimy je jeść o każdej porze. Szczególnie jeśli są zrobione w domu, ze sprawdzonych składników. Przepis na pyszne domowe pączki, który był przekazywany z pokolenia na pokolenie oraz swoje tajemnice dotyczące przygotowywania tych łakoci zdradza pani Maria Nawojowska, a w gotowaniu pomaga jej córka Zuzanna.
Przepis na pyszne domowe pączki
Składniki
- 1 kg mąki tortowej
- 10 jajek (tylko żółtka)
- 8 łyżek cukru
- 10 dkg drożdży
- 0,5 l mleka
- nieco mąki krupczatki
- kieliszek spirytusu, rumu lub octu
- 10 dkg masła
- 2 l oleju i kostka smalcu do smażenia
- szczypta soli
- konfitura do nadzienia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Najpierw robimy zaczyn z ½ szklanki ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, pokruszonych drożdży i łyżki mąki. Składniki mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Oddzielamy żółtka jajek od białka, dosypujemy do nich 5-6 łyżek cukru i dodajemy jeszcze płatki masła. Ucieramy, aż do powstania jednolitej masy.
- Do zaczynu dodajemy parę łyżek mąki, potem dolewamy masę jajeczną i wyrabiając ciasto dosypujemy resztę mąki.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy jeszcze kieliszek spirytusu, octu lub rumu.
- Gdy ciasto jest już urobione, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę, rozkładamy wałkiem lub ręcznie i wycinamy krążki. Na ich środek dajemy konfiturę i zamykamy. Układamy zlepioną częścią ku dołowi do wyrośnięcia.
- Do głębokiej patelni wlewamy olej i dodajemy smalec, podgrzewamy. Gdy jest już gorący wrzucamy przygotowane pączki. Jedna stronę smażymy pod przykryciem, a drugą bez. Usmażone paczki odkładamy na papier, aby obsiąkły z tłuszczu.
- Gotowe pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także inne przepisy na: faworki i oponki serowe.