Menu
Piwniczka Chomika
  • WYSZUKAJ PRZEPIS
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania
    • Nalewki
    • Porady
    • Przetwory mięsne
    • Przetwory z owoców
    • Przetwory z warzyw
    • Sałatki
    • Słodkości
    • Soki
    • Specjały Piwniczki Chomika
    • Wina
    • Zakąski
    • Zdrowotne
    • Zupy
  • Filmy
  • Produkty
    • Artykuły do ogrodu
      • Siatka na ptaki
      • Spinacze ogrodowe
      • Wiaderka plastikowe
    • Artykuły drewniane
      • Kula do ucierania
      • Stolnica dwustronna
      • Szatkownica
      • Wałek ruchomy
    • Artykuły szklane
      • Beczułki i karafki
        • Beczułka 0,5 l
        • Beczułka 0,5 l z kranikiem
        • Beczułka 1,5 l z kieliszkami
        • Beczułka 3,8 l na stojaku
        • Karafka Skrzypce z kranikiem
      • Butelki
        • Butelka 100 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka Bant o pojemności 750 ml
        • Filmy z przepisami
        • Butelka Belissimo
        • Butelka BON1113 z uszkiem
        • Butelka dzbanuszek 350 ml
        • Butelka Fiasco na korek
        • Butelka Grand Quadro o pojemności 500 ml
        • Butelka Grand Oval o pojemności 500 ml
        • Butelka Grozdi o pojemności 1 litra
        • Butelka Kolosok o pojemności 500 ml
        • Butelka o pojemności 150 ml z korkiem
        • Butelka o pojemności 240 ml z uszkiem
        • Butelka o pojemności 500 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 350 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 45 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka PAN6814
        • Butelka z uszkiem i korkiem
        • Butelki 700 ml
        • Butelki o pojemności 175 ml z korkiem
        • Butelki PAN9777 o pojemności 175 ml z korkiem
        • Duża i mała żarówka
        • Ikona 250 i 500 ml
        • Maleńkie różnokształtne butelki
        • Motocykle
        • Piersiówka 200 ml z zakrętką
        • Uniwersalna butelka o pojemności 250 ml
      • Duże słoje i beczki
        • Prosty słój z pokrywą
        • Słój w prążki z pokrywą
        • Słój wielofunkcyjny
        • Słój z wytłaczanymi owocami
        • Szklana beczka z szelkami
      • Słoiki na przetwory
        • Pękaty słoik 720 ml z dekoracyjnym wieczkiem
        • Praktyczny słoiczek o pojemności 200 ml
        • Słoiczek 100 ml z zakrętką w srebrnym kolorze
        • Słoiczek 275 ml z uszkami
        • Słoiczek 30 ml z czerwoną zakrętką
        • Słoiczek 314 ml z uszkami i wieczkiem
        • Słoiczek 40 ml z zapięciem mechanicznym
        • Słoiczek o pojemności 150 ml z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoiczek z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoik 0,9 l z wytłaczanymi warzywami
        • Słoik 190 ml z wieczkiem w owoce
        • Słoik Amfora o pojemności 580 ml
        • Słoik hermetyczny
        • Słoik kanciasty o pojemności 300 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 200 ml z szerokim gwintem
        • Słoik o pojemności 280 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 320 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 720 ml z wytłaczaną kratką
        • Słoik z korkiem naturalnym
        • Słój ośmiokątny z pokrywą
    • Brytfanny i blachy
      • Blacha z wyjmowanym dnem
      • Foremki do wykrawania ciastek
      • Forma keksówka 30 x 11 cm
    • Garnki, miski i naczynia
      • Dzbanek z miarką
      • Garnek z wkładem do pasteryzacji
      • Kolorowe salaterki kwadratowe
      • Kubek – salaterka na zupę
      • Makutra
      • Miski z motywem dekoracyjnym – imitacją splotu sweterkowego
      • Plastikowa miska
      • Porcelanowe naczynia na zakąski
      • Szklana patera
      • Termosy obiadowe
      • Wkład do gotowania na parze
    • Korki i wieczka
      • Korki ekologiczne
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 66
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 82
      • Zakrętki do butelek
    • Maszynki i sprzęt kuchenny
      • Drylownica
      • Korkownica
      • Maszynka do mielenia
      • Przecierak do pomidorów
      • Sokownik
      • Wyciskarka do cytrusów
    • Pojemniki ceramiczne
      • Beczki kamionkowe
      • Ceramiczny garnek hermetyczny
      • Kubeczki 200 ml
      • Naczynia na smalec
      • Pojemniki na miód
    • Pojemniki plastikowe
      • Pojemnik na ciasto
      • Pojemniki na artykuły sypkie
    • Przybory kuchenne
      • Lejki do słoików
      • Małe wyciskacze do cytrusów
      • Młynek do bakalii
      • Młynek do czosnku
      • Przesiewacz do mąki i cukru pudru
      • Rękawice silikonowe
      • Siekacz do ciasta
      • Sitka i cedzaki
      • Tarka
  • Sklep
  • Blog
  • Kontakt
Piwniczka Chomika

Rabarbar na kruszonce z kremem mascarpone

Posted on 16 maja 201926 czerwca 2019

Deser, który można przygotować na każde przyjęcie i urodziny dziecka lub zabrać ze sobą na piknik. Słodko-kwaśny rabarbar pod kołderką z aksamitnego kremu, na posłaniu z chrupiącej kruszonki. Bez wątpienia brzmi pysznie – sprawdź, jak smakuje!

Jak zrobić mus rabarbarowy na kruszonce z kremem mascarpone?

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki tortowej
  • 70 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g płatków migdałowych

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 700 g rabarbaru
  • 60 g cukru
  • laska wanilii
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru (ewentualnie)
Warstwowe desery najlepiej jest podawać w prostych wysokich naczyniach z bezbarwnego szkła.
Rabarbar pod kruszonką

Przygotowanie kruszonki:

  1. Pokruszone płatki migdałowe prażymy oczywiście na suchej patelni na złoty kolor.
  2. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, cukier, następnie dodajemy migdały i starte, koniecznie zimne masło, ze względu na to, że kruche ciasto nie lubi ciepła .
  3. Wyrabiamy ciasto, wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem i pieczemy 15 minut w nagrzanym poprzednio do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Przygotowanie musu rabarbarowego:

  1. Umyty i oczywiście obrany rabarbar kroimy na małe kawałeczki i umieszczamy w garnku.
  2. Następnie wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy miąższ z laski wanilii i zagotowujemy.
  3. Kiedy rabarbar lekko zmięknie i puści sok, mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną odlanego soku i dodajemy do całości, energicznie mieszając.
  4. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje i zestawiamy z ognia.

Przygotowanie kremu mascarpone:

  1. Podczas gdy rabarbar się studzi, śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Na koniec delikatnie mieszamy lub ubijamy z mascarpone.

Wystudzone ciasto kruszymy drobno, do naczyń nakładamy warstwami kruszonkę, mus i krem, a wierzch deseru zdobimy migdałami i listkami mięty.

______________________________________________________________________________

Warstwowy deser rabarbarowy – migdałowa kruszonka, mus rabarbarowy z wanilią i krem mascarpone

Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:

  • szklanki short drink 330 ml
  • szklanki long drink 350 ml
  • kubki z rurką i zakrętką Kaktus
  • kubki z rurką i zakrętką Sowa
  • miski plastikowe
  • trzepaczka kuchenna
  • blachy do wypieków
  • patelnie z powłoką non-stick
  • stolnice drewniane
  • przesiewacze do mąki i cukru pudru
  • tarki kuchenne
www.chomik.pl

Kategorie

  • Dania
  • Inspiracje
  • Likiery
  • Nalewki
  • Pasieka Piwniczki Chomika
  • Porady
  • Przepisy
  • Przetwory mięsne
  • Przetwory z owoców
  • Przetwory z warzyw
  • Pszczelarstwo
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Soki
  • Specjały Piwniczki Chomika
  • Wina
  • Zakąski
  • Zdrowotne
  • Zupy

©2025 Piwniczka Chomika