Soczysta sałata lodowa, delikatne mięso z kurczaka gotowane na parze, aksamitny sos i chrupiące grzanki. Zapraszamy na film z przepisem na sałatkę Cezar z dodatkiem kurczaka w lżejszej wersji.
Jak zrobić sałatkę Cezar z kurczakiem?
Składniki na sałatkę a’la Cezar:
- podwójny filet z kurczaka
- główka sałaty lodowej
- 10 ząbków czosnku
- 100 g startego parmezanu
- 250 ml majonezu
- 30 ml sosu Worcestershire
- 30 ml musztardy Dijon
- sok z połowy cytryny
- 5 kromek czerstwego chleba
- ok. 100 ml oliwy
- sól i pieprz oraz ulubione przyprawy do smaku
Przepis na sałatkę a’la Cezar z kurczakiem gotowanym na parze:
- Filety kroimy w podłużne paski, obtaczamy w ulubionych przyprawach i odrobinie oliwy, a następnie gotujemy na parze do miękkości. Możemy wykorzystać gotowy zestaw do gotowania na parze albo też kupić sam wkład, który nada się do każdego garnka.
- 5 ząbków czosnku mielimy w młynku lub zgniatamy w prasce i potem wrzucamy do miski. Dokładamy majonez, musztardę, sok z cytryny, 50 g parmezanu i sos Worcestershire, a potem mieszamy i przyprawiamy do smaku.
- Pozostałe 5 ząbków czosnku kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy je przez chwilę, aby oliwa przeszła smakiem czosnku, po czym usuwamy, a na patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę kromki chleba. Podsmażamy je przez chwilę, aby się zarumieniły i stały się chrupkie.
- Opłukane liście sałaty osuszamy w wirówce, a potem rwiemy na drobniejsze kawałki, po czym umieszczamy w dużej misce. Na niej układamy kawałki ostudzonego kurczaka, posypujemy grzankami, polewamy sosem i na koniec oprószamy pozostałym parmezanem.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnek do gotowania na parze
- wkład do gotowania na parze
- wirówka do sałaty
- patelnia z powłoką non-stick
- młynek do czosnku
- pojemnik na oliwę/ocet
- zestaw sałatkowy miska + sztućce
- szklane salaterki