Sałatka z brokułem i fetą to doskonały przepis na drugie śniadanie i zdrową przekąskę między posiłkami. Nasza propozycja to również dobry pomysł jako dodatek do grilla czy dań głównych. Zdecydowaną zaletą jest prosty przepis i mała liczba składników, które błyskawicznie przemienisz w pyszną sałatkę!
Sałatka z brokuła – poznaj nasz przepis!
Składniki:
- 2 małe brokuły – łącznie 1 kg lub 1 duży
- garść pestek słonecznika – 50 g
- 200 g sera feta – małe opakowanie
- 5 łyżek jogurtu naturalnego – 100 g
- 2 łyżki majonezu – 40 g
- 1 ząbek czosnku – 5 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Czas przygotowania: ok. 20/25 minut
Sałatka z brokułem – jak ją przygotować?
- Sałatkę rozpocznij od przygotowania brokułu. Umyj warzywo pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij różyczki, usuń głąb i ewentualnie liście.
- Do dużego garnka wlej wodę, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj ją najlepiej pod przykrywką. Gdy woda się zagotuje, włóż umyte różyczki brokułu i dalej gotuj go pod przykryciem przez ok.8–10min. Ugotowane brokuły przecedź przez durszlak i odłóż do przestudzenia.
- Podczas gdy brokuły będą się gotowały, przygotuj sos czosnkowy. Do miski dodaj dwie łyżki majonezu, pięć łyżek jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, który wcześniej przeciśnij przez praskę i łyżkę soku z cytryny.
- Brokuły ułóż na ulubionym talerzu, półmisku lub użyj pojemnika od firmy Chomik, który ma specjalnie wyznaczone miejsce na sos. Następnie polej warzywa sosem czosnkowym.
- Pokrój ser feta w kostki i rozłóż go na talerzu. Przypraw sałatkę według uznania solą i pieprzem.
- Na koniec udekoruj sałatkę pestkami ze słonecznika, jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące – wcześniej podsmaż je na patelni.
Smacznego!
Sprawdź także: Sałatka tort