Pożywne sałatki mogą stanowić danie samo w sobie, ale jeśli podamy je z dowolnym mięsem, stają się obłędnym smakołykiem. Gospodynie ze Zborczyc pokażą nam dziś, jak przygotować sycącą sałatkę na bazie ziemniaków i boczku.
Jak zrobić ziemniaczaną sałatkę zborczycką?
Składniki na sałatkę zborczycką:
– 1 kg ziemniaków
– 8 jaj do sałatki + 2 do mielonych
– 1 słoik ogórków kiszonych
– 2 cebule do sałatki + 1 do mielonych
– 0,5 kg łopatki wieprzowej
– 0,5 kg boczku wędzonego
– 200g kiełbasy krakowskiej
– 1 bułka pszenna
– olej do smażenia
– bułka tarta do panierki
– szczypiorek do dekoracji
– sól i pieprz
Przepis na zborczycką sałatkę ziemniaczaną:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do takiego stopnia, aby nie były zbyt miękkie, ale aby dało się je pokroić, odcedzamy i studzimy, a 8 jajek gotujemy na twardo.
2. 1 obraną cebulę siekamy drobno, a następnie mielimy w maszynce razem z mięsem i rozmoczoną bułką pszenną.
3. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy z posiekanymi pozostałymi cebulami w kolejności nakładania: boczek, cebula, a potem kiełbasa.
4. Do zmielonego mięsa, cebuli i bułki wbijamy dwa jajka, po czym przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki, które panierujemy w bułce tartej, a potem smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 5 minut z każdej strony, aby się zarumieniły.
5. Na koniec w dużej misce łączymy wszystkie składniki na sałatkę: ugotowane i wystudzone ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórki i jajka oraz podsmażony boczek wraz z cebulą i kiełbasą. Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku, jeśli potrzebujemy 😉
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- maszynki do mielenia
- patelnie z powłoką non-stick
- uniwersalne krajacze
- garnki nierdzewne
- ostre noże kuchenne
- miski uniwersalne