Wydaje się, że śledź to ryba, która najczęściej pojawia się na stołach podczas rodzinnych imprez. Dlatego sposobów na koreczki, sałatki i zakąski ze śledzia jest mnóstwo. My dziś zapraszamy na śledzia smażonego, zatopionego w marynacie, oczywiście podawanego na zimno.
Jak zrobić smażonego śledzia marynowanego?
Składniki na śledzia w panierce i marynacie:
- 1 kg świeżych filetów śledziowych
- 250 g cebuli
- po 250 ml octu winnego i wody przegotowanej
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- po 1 łyżeczce curry, soli i cukru
- mąka do obtoczenia śledzi
- olej do smażenia
Przepis na smażonego śledzia marynowanego:
- Filety śledziowe obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aby się zarumieniły.
- Ocet wlewamy do wody, następnie wsypujemy przyprawy i posiekaną cebulę, po czym zagotowujemy.
- Na koniec filety układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Już po kilku godzinach będą gotowe do częstowania się, więc smacznego!