Jak wzbogacić smak sałatki? Co zrobić, aby ta, którą najczęściej robisz zyskała zupełnie nowy, wyjątkowy smak? Doskonałym rozwiązaniem jest sos winegret. To klasyczny dodatek, który sprawdza się nie tylko do sałat.
Choć obce brzmienie jego nazwy może sugerować coś innego, w rzeczywistości przyrządzenie sosu winegret jest bardzo proste. Podstawowym składnikiem jest ocet lub sok z cytryny, do którego dodajemy przyprawy, a potem oliwę. Ta kolejność jest bardzo ważna, bo z oliwą przyprawy trudniej się łączą. Potem możemy dodać jeszcze inne składniki – my proponujemy miód i musztardę.
Sos winegret robimy na zimno i aby stworzyć postać doskonałej emulsji możemy użyć albo rózgi, albo jeszcze lepiej małego słoiczka, którym energicznie potrząsając połączymy wszystkie składniki. Proponujemy jeden z wielu słoiczków z hermetycznym zamknięciem z oferty Chomika.
Przepis na sos winegret
Składniki:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Najpierw wyciskamy sok z cytryny – możemy do tego użyć ręcznej wyciskarki, która dodatkowo pozwoli oddzielić pestki od soku. Wlewamy go teraz do naszego słoiczka. Potem dodajemy przyprawy, a więc sól i pieprz. Teraz czas na musztardę i miód, a na koniec trzy łyżki oliwy.
Teraz zamykamy pojemniczek i wstrząsamy nim energicznie aż wszystkie składniki się połączą w smaczną emulsję. Sos jest już gotowy. Teraz można go dodać do sałatki.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoik z hermetycznym zamknięciem
- wyciskacz do cytrusów
- młynek do soli lub pieprzu
- pojemniki plastikowe
- pojemniki na oliwę/ocet
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw