Beszamel stanowi doskonałą bazę do kremowych i gęstych sosów. Można go samodzielnie modyfikować, dowolnie przyprawiać i zastosować z niemal każdym składnikiem. Wystarczy zmieszać go z przecierem pomidorowym, wywarem grzybowym, ulubionymi ziołami, chrzanem, czosnkiem czy żółtym serem – aby stworzyć wyjątkowy sos pomidorowy, grzybowy, ziołowy, chrzanowy, czosnkowy czy serowy.
Jak zrobić sos beszamelowy?
Sos beszamelowy przygotowujemy stosując trzy zasadnicze komponenty: masło, mąkę i mleko. Odpowiednia kolejność i długość ich podgrzewania, łączenia i mieszania gwarantuje nam otrzymanie gładkiej, klarownej i aksamitnej masy. Dodatek odpowiedniego składnika smakowego sprawia, że sos idealnie komponuje się z m.in. z pieczeniami, gołąbkami, makarone czy zapiekankami.
W poniższym filmie możecie zobaczyć, jakie proporcje poszczególnych komponentów zastosować, aby otrzymać wzorcowy sos. Dowiecie się też, jakie składniki dodać, by zamienić go w dip serowy, idealny do cebulowych krążków.