Świąteczne babeczki nadziewane tym, co najbardziej kojarzy się z Wielkanocą – aksamitnym kremem jajecznym z dodatkiem żółtego sera i wiosennego szczypiorku. Spróbujcie wytrawnej wersji kruchego wypieku.
Jak zrobić kruche babeczki wytrawne?
Składniki na 25 babeczek:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 10 jajek
- 200-250 g sera żółtego
- majonez
- szczypiorek
- zioła i warzywa do dekoracji
Przygotowanie ciasta na babeczki:
- Mąkę przesiewamy, po czym wysypujemy ją na stolnicę.
- Zimne masło ścieramy na tarce i oczywiście dodajemy do mąki.
- Następnie na środek wbijamy żółtka i dodajemy sól.
- Zagniatamy ciasto na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto musimy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
- Na koniec natłuszczone foremki wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
- Babeczki pieczemy ok. 15 minut, w 180 stopniach Celsjusza, aby uzyskały złoty kolor.
Przygotowanie kremu serowo-jajecznego:
- Jajka ugotowane na twardo rozdrabniamy blenderem lub za pomocą młynka do bakalii.
- Następnie ser żółty ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Natomiast szczypiorek siekamy drobno.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając majonez w takiej ilości, aby powstała kremowa masa.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wykładamy na babeczki za pomocą worka lub strzykawki cukierniczej.
- Na koniec babeczki dekorujemy świeżymi ziołami, kawałkami papryki lub ogórka.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- młynek do bakalii
- stolnica
- wałek
- tarka kuchenna
- przesiewacz
- separator do jaj
- foremki
- zestaw do dekoracji
- blacha do pieczenia