Najczęściej robienie nalewek kojarzy się nam z okresem lata i jesieni, gdy dojrzewają najbardziej popularne krajowe owoce. Tymczasem okres zimowo-wiosenny dla miłośnika domowych trunków wcale nie jest czasem bezczynności. To idealny moment, aby zająć się przygotowaniem pysznych likierów czy nalewek na bazie przypraw. Kilka najbardziej popularnych i godnych polecenia przedstawimy w tym artykule. Wspomnijmy jeszcze, że zima to także idealny czas do przygotowania nalewek z cytrusów, ale ten temat poruszyliśmy już we wcześniejszym wpisie.
Przepisy na zimowe likiery i nalewki
- Likier krówkowy (z masy kajmakowej)
- Likier z kinder czekolady
- Likier kawowy
- Likier piernikowy
- Nalewka kokosowa
- Nalewka cynamonowa
- Nalewka z cukierków miętowych
- Nalewka z suszonych owoców
- Nalewka bakaliowa
- Nalewka kminkowa
- Nalewka z mrożonych borówek
1. Likier krówkowy (z masy kajmakowej)
Likier krówkowy czy jak wolą inni kajmakowy, to słodki trunek na bazie masy kajmakowej. Jeżeli lubisz krówki, na pewno przypadnie ci do gustu. Świetnie smakuje jako deser lub do kawy, nadaje się także jako dodatek do lodów. PRZEPIS
2. Likier z kinder czekolady
Likier z kinderków, czyli popularnej kinder czekolady to przebój internetu. My proponujemy wersję dla miłośników deserowej czekolady, czyli z mniejszą ilością cukru. Likier wyszedł wyśmienity, więc dzielimy się przepisem i gorąco polecamy. PRZEPIS
3. Likier kawowy
Likiery zazwyczaj kojarzą nam się z mocnymi i słodkimi trunkami na bazie mleka. Nasz likier kawowy nie spełnia tylko tego ostatniego warunku, ale dzięki temu jest bardziej uniwersalny i aromatyczny. PRZEPIS
4. Likier piernikowy
Czekolada, korzenne przyprawy, słodki biały puch i kremowa delikatność, a do tego rozgrzewająca moc. To przepis na piernikowy likier, w sam raz na Święta. Na zdrowie! PRZEPIS
5. Nalewka kokosowa
Nalewka kokosowa jest prosta i szybka do przygotowania, a jeśli lubisz smak kokosa, to na pewno przypadnie ci do gustu. Do przyrządzenia kokosówki będziemy potrzebowali litr spirytusu, wodę skondensowane mleko słodzone i niesłodzone mleczko kokosowe oraz wiórki kokosowe. PRZEPIS
6. Nalewka cynamonowa
Wspomaganie układu pokarmowego i odpornościowego, właściwości obniżające poziom cukru i cholesterolu, a przede wszystkim wyjątkowy aromat i moc rozgrzewania. Nalewka cynamonowa będzie idealna na zimę. PRZEPIS
7. Nalewka z cukierków miętowych
Latem, gdy bujna mięta rośnie nam w przydomowym ogródku, mamy możliwość zrobienia nalewki ze świeżej mięty. Natomiast zimą polecamy zrobienie równie smacznej nalewki z cukierków miętowych. Miętówka jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga zastosowania tylko trzech składników. PRZEPIS
8. Nalewka z suszonych owoców
Specyficzny aromat i smak suszonych owoców kojarzy się nam głównie z zimowym kompotem lub świątecznymi wypiekami. Co jeszcze można przyrządzić ze śliwek i gruszek w takiej formie? Np. przepyszną i niezwykle prostą w przygotowaniu nalewkę, na którą zapraszamy. PRZEPIS
9. Nalewka bakaliowa
Suszone winogrona, morele i daktyle oraz włoskie orzechy niosą ze sobą intensywny smak i aromat. Połączenie ich z cytrusami, za pomocą alkoholu, wydobywa głębię ich bogactwa i pozwala rozkoszować się wyjątkowym trunkiem. Zróbcie z nami błyskawiczną bakaliówkę – zapraszamy! PRZEPIS
10. Nalewka kminkowa
Kminkówka, czyli nalewka kminkowa, z pewnością nie jest trunkiem deserowym, ale doskonale poprawia samopoczucie po sytym i ciężkim posiłku. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga tylko 60 gram kminku oraz 1 litra czystej wódki. PRZEPIS
11. Nalewka z mrożonych borówek
Nalewka z owoców leśnych w środku zimy lub wiosną? Tak i to znacznie smaczniejsza niż tuż po sezonie! Zamknięty w mrożonych jagodach aromat powoli uwalnia się w alkoholu i sprawia, że nalewka zyskuje niezwykle intensywny zapach. Spróbujcie przygotować ją z nami! PRZEPIS