Dlaczego zupa krem z ogórków jest warta zainteresowania? Otóż ogórek wbrew powszechnej opinii jest bardzo cennym składnikiem naszej diety, ponieważ jest źródłem wielu witamin (C, A, E, K B6) i minerałów (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas). Zawiera także błonnik i przeciwutleniacze, a przy tym jest warzywem bardzo niskokalorycznym. Ogórek warto jadać ze skórką, bo właśnie w niej i bezpośrednio pod nią kryje się najwięcej wartościowych substancji.
Ogórek bardzo intensywnie nawadnia organizm dzięki temu, że w 95 procentach składa się z wody, ale co ciekawe ma zarazem działanie moczopędne i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody. Regulując gospodarkę wodna organizmu jest szczególnie polecamy osobom cierpiącym na obrzęk rąk czy zwłaszcza nóg.
Wszystkie te fakty są najlepszym argumentem, aby potrawy z tych warzyw stały się częstym składnikiem naszej diety. Przedstawialiśmy już przepisy na ogórki małosolne oraz w odmianie z jabłkiem, ogórki po żydowsku i w curry. Teraz czas na przepis na zupę krem z zielonych ogórków, która może być miłą alternatywą dla tradycyjnej ogórkowej.
Zupa krem z ogórków – przepis
Składniki
- 3-4 świeże ogórki
- cebula
- 1/3 kostki masła
- parę kromek chleba
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy połowę potrzebnej nam porcji masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Kroimy ogórki w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy 5-8 minut. Następnie wlewamy wodę, ale tak, żeby kawałki ogórków wystawały trochę ponad jej poziom. Gotujemy ok. 30 minut, aż ogórki wyraźnie zmiękną i zmienią kolor. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Kroimy dwie lub trzy kromki chleba w średnią kostkę. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy kostki chleba. Prażymy aż staną się rumiane i chrupkie. Po 30 minutach gotowania zupa jest już prawie gotowa, trzeba ją jeszcze tylko zblendować, aby powstał zielony krem z widocznymi małymi ciemniejszymi kawałeczkami rozdrobnionej skórki. Na koniec dodajemy przyprawy: obowiązkowy pieprz i sól, dodatkowo może być także imbir, kurkuma i szczypta mielonej ostrej papryki. Zupę krem z zielonych ogórków podajemy w eleganckim talerzu, z grzankami, listkiem pietruszki, możemy dodać plamkę śmietany i prażony słonecznik.