Wyśmienity trunek z tych wciąż niedocenianych owoców. Nalewka agrestowa oprócz wspaniałego smaku ma też inne walory – działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie oraz podnosi odporność organizmu. Jej przyrządzanie nie wymaga wiele czasu, choć na posmakowanie jej prawdziwego bogactwa musimy poczekać, jednak zapewniamy, że warto.
Jak zrobić nalewkę z agrestu?
Składniki na agrestówkę:
- 2 kg dojrzałego agrestu
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru
- cukier waniliowy
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
Przepis na nalewkę z agrestu:
- Umyte owoce pozbawiamy ogonków i nacinamy lub delikatnie zgniatamy, aby lekko popękały.
- Do słoja wsypujemy agrest, cukier biały i cukier waniliowy, a następnie wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, wodę i spirytus.
- Całość mieszamy, a potem odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce na dwa tygodnie.
- Na koniec nalewkę przecedzamy przez gęsto sito lub bibułkę filtracyjną i przelewamy do butelek, które należy szczelnie zakorkować. Nalewka będzie idealna po ok. 6 miesiącach.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- szklane słoje z pokrywą
- korkownice
- pojemniki na artykuły sypkie
- butelki Belissimo 250 ml
- korki ekologiczne