Egzotyczna słodycz ocieplona waniliową nutą i rumem. Taka wersja nalewki z ananasa będzie świetna na chłodniejsze momenty o każdej porze roku. Zróbcie z nami ananasówkę i sprawdźcie, dlaczego ją tak uwielbiamy!
Jak zrobić nalewkę z ananasa?
Składniki na ananasówkę:
- 2 duże ananasy
- 1 l spirytusu
- 1 l wódki
- 0,5 l rumu
- laska wanilii
- laska cynamonu
- 1 kg cukru
Przepis na nalewkę z ananasa:
- Ananasa obieramy i kroimy w małą kostkę, a potem wrzucamy do słoja.
- Dodajemy laskę wanilii i laskę cynamonu oraz całość zalewamy wódką, a następnie spirytusem.
- Naczynie zamykamy i odstawiamy na trzy tygodnie, aby alkohol wyciągnął owoców smak i aromat.
- Po upływie tego czasu zlewamy alkohol do innego naczynia, które zamykamy, natomiast owoce zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na trzy tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie potrząsając słojem.
- Po trzech tygodniach ananas w cukrze przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, a następnie odcedzamy owoce i powstały syrop odstawiamy do wystudzenia.
- W dużym słoju łączymy alkohol, syrop spod owoców i rum. Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na tydzień.
- Po tygodniu nalewkę możemy przefiltrować i rozlać do butelek. Zanim uzyska najlepszy smak, powinna postać minimum 2 miesiące, ale im dłużej wytrzymamy, tym lepiej 😉
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- karafki
- sitka
- lejki
- chochle
- proste słoje z pokrywą
- garnki