Ananasówka

Przekaż znajomym!

Egzotyczna słodycz ocieplona waniliową nutą i rumem. Taka wersja nalewki z ananasa będzie świetna na chłodniejsze momenty o każdej porze roku. Zróbcie z nami ananasówkę i sprawdźcie, dlaczego ją tak uwielbiamy!

Składniki:
– 2 duże ananasy
– 1 l spirytusu
– 1 l wódki
– 0,5 l rumu
– laska wanilii
– laska cynamonu
– 1 kg cukru

1. Ananasa obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do słoja.

2. Dodajemy laskę wanilii i laskę cynamonu oraz całość zalewamy wódką, a następnie spirytusem.

3. Naczynie zamykamy i odstawiamy na trzy tygodnie.

4. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol do innego naczynia, które zamykamy, a owoce zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na trzy tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie potrząsając słojem.

5. Po trzech tygodniach ananas w cukrze przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, a następnie odcedzamy owoce i powstały syrop odstawiamy do wystudzenia.

6. W dużym słoju łączymy alkohol, syrop spod owoców i rum. Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na tydzień.

7. Po tygodniu nalewkę możemy przefiltrować i rozlać do butelek. Zanim uzyska najlepszy smak, powinna postać minimum 2 miesiące, ale im dłużej wytrzymamy, tym lepiej 😉



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *