Aksamitny ale wyrazisty smak mocnej bananówki uatrakcyjni niejedno spotkanie. Nasza nalewka jest doskonałym dowodem na to, że banan to owoc, z którego możemy przygotować wyjątkowe trunki nie tylko na bazie mleka.
Jak zrobić nalewkę bananową?
Składniki na nalewkę z bananów:
- 5 bananów
- 0,5 kg cukru
- 300 ml wody
- 2 laski wanilii
- 5 litrów wódki
Przepis na nalewkę bananową:
- Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry, następnie zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Owoce umieszczamy w dużym naczyniu, a potem zalewamy wódką i odstawiamy na 7 dni.
- Następnym etapem jest przyrządzenie syropu cukrowego (kliknij, aby sprawdzić, jak go zrobić!) i dodanie do niego lasek wanilii rozciętych wzdłuż na pół.
- Wystudzony syrop cukrowy łączymy z alkoholem zlanym spod bananów i odstawiamy w zamkniętym naczyniu na 10 dni, aby połączyć smaki i aromaty.
- Na koniec, całość dokładnie, kilkakrotnie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę klarowną bananówkę, musimy uzbroić się w cierpliwość i wziąć pod uwagę, że utracimy część płynu razem z odrzuconymi drobinkami miąższu owoców.
Nalewka bananowa powinna odstać kilka miesięcy w zacienionym i chłodnym miejscu, co przyczyni się do otrzymania wyjątkowo intensywnego smaku i aromatu ?
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- słoje wielofunkcyjne
- pojemniki na art. sypkie
- butelki Suvenir 500 ml
- krajacze do owoców
- ugniatacze do ziemniaków