Bananówka – nalewka bananowa z wanilią

Przekaż znajomym!

Aksamitny ale wyrazisty smak mocnej bananówki uatrakcyjni niejedno spotkanie. Nasza nalewka jest doskonałym dowodem na to, że banan to owoc, z którego możemy przygotować wyjątkowe trunki nie tylko na bazie mleka. Przekonajcie się, zapraszamy 😉

Składniki:
– 5 bananów
– 0,5 kg cukru
– 300 ml wody
– 2 laski wanilii
– 5 litrów wódki

1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry, następnie zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków.

2. Owoce umieszczamy w dużym naczyniu, zalewamy wódką i odstawiamy na 7 dni.

3. Następnym etapem jest przyrządzenie syropu cukrowego i dodanie do niego lasek wanilii rozciętych wzdłuż na pół.

4. Wystudzony syrop cukrowy łączymy z alkoholem zlanym spod bananów i odstawiamy w zamkniętym naczyniu na 10 dni.

5. Po tym czasie całość dokładnie, kilkakrotnie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę klarowną bananówkę, musimy uzbroić się w cierpliwość i wziąć pod uwagę, że utracimy część płynu razem z odrzuconymi drobinkami miąższu owoców.

Nalewka bananowa powinna odstać kilka miesięcy w zacienionym i chłodnym miejscu, co przyczyni się do otrzymania wyjątkowo intensywnego smaku i aromatu 🍌



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *