Domowy czerwony barszcz smakuje najlepiej, jeśli jest zrobiony ze świeżych buraków, ale po sezonie korzystamy z gotowych koncentratów. Własnoręcznie przygotowany zakwas z buraków sprawdza się idealnie jako baza do zupy i jest pełnym witamin napojem. Zróbcie go z nami, to naprawdę łatwe!
Jak zrobić zakwas z buraków?
Składniki na kiszone buraki:
- 2 kg buraków
- łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 3 l przegotowanej wody
Przepis na zakwas z buraków:
- Umyte buraki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubsze półplastry.
- Czosnek rozdrabniamy – najlepiej w specjalnym młynku do czosnku, który zmieli go bez konieczności przeciskania przez praskę.
- Czosnkiem nacieramy kamionkę od wewnątrz i potem wrzucamy pokrojone buraki.
- Następnie całość zalewamy wodą, wsypujemy łyżkę cukru.
- Naczynie przykrywamy i pozostawiamy na kilka dni do zakwaszenia. Zazwyczaj jest to 5-7 dni. Jeśli w tym czasie na powierzchni pojawi się osad przypominający kożuszek, ściągamy go delikatnie i barszcz może dalej się kisić.
- Gotowy zakwaszony barszcz zlewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki ceramiczne
- młynki do czosnku
- butelki na przetwory
- pojemniki na art. sypkie
- garnki “powidlaki” do pasteryzacji
- obieraczki do warzyw i owoców