Barszcz kwaszony

Przekaż znajomym!

Domowy czerwony barszcz smakuje najlepiej, jeśli jest zrobiony ze świeżych buraków, ale po sezonie korzystamy z gotowych koncentratów. Własnoręcznie przygotowany zakwas z buraków sprawdza się idealnie jako baza do zupy i jest pełnym witamin napojem. Zróbcie go z nami, to naprawdę łatwe!

Składniki:
– 2 kg buraków
– łyżka cukru
– 2 ząbki czosnku
– 3 l przegotowanej wody

1. Umyte buraki obieramy ze skórki i kroimy w grubsze półplastry.

2. Czosnek rozdrabniamy – najlepiej w specjalnym młynku do czosnku, który zmieli go bez konieczności przeciskania przez praskę.

3. Czosnkiem nacieramy kamionkę od wewnątrz i wrzucamy pokrojone buraki.

4. Całość zalewamy wodą, wsypujemy łyżkę cukru.

5. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy na kilka dni do zakwaszenia. Zazwyczaj jest to 5-7 dni. Jeśli w tym czasie na powierzchni pojawi się osad przypominający kożuszek, ściągamy go delikatnie i barszcz może dalej się kisić.

6. Gotowy zakwaszony barszcz zlewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15-20 minut.


rada barszcz barszcz na zdrowie


pomocne


 

Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

 

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *