Biała kiełbasa w cieście francuskim

Przekaż znajomym!

Jeśli nie w białym barszczu lub żurku albo z grilla, to jak inaczej podać białą kiełbasę? Gotowe ciasto francuskie przydaje się nie tylko do słodkich wypieków. Dziś polecamy przepis na białą kiełbasę w chrupiącym cieście.

Składniki:
– 10 dużych parzonych białych kiełbasek lub ok. 15 mniejszych
(najlepsze są domowe – zobacz, jak łatwo je zrobić!)
– 1,5 kg świeżego lub rozmrożonego ciasta francuskiego
– 1 jajo
– ok. 200 g musztardy francuskiej
– ziarna czarnuszki
– zioła prowansalskie


1. Rozmrożone ciasto francuskie musimy rozwałkować i dzielimy je na tyle równych części, ile mamy kiełbasek.

2. Każdy kawałek ciasta smarujemy cienko musztardą. Kładziemy kiełbaskę i zawijamy całość w rulon.

3. Kiełbaski w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy lekko ich górną powierzchnię.

4. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim każdą kiełbaskę w cieście oraz posypujemy ziołami prowansalskimi lub czarnuszką.

5. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut.




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *