Chrupiące z wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku. Buraczane brownie to ciasto mocno czekoladowe, a smak buraka jest tylko delikatnie wyczuwalny, choć nadaje temu wypiekowi delikatnej słodyczy. Warto się przekonać, jakie to jest pyszne.
Jak zrobić brownie – ciasto z buraka?
Składniki na ciasto z buraka:
- 0,75 kg buraków czerwonych – 3 średnie
- 150 g czekolady deserowej
- płaska łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki
- po 2 płaskie łyżki kakao i cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru brązowego – można też pomieszać cukier brązowy z białym
- 1 szklanka oleju
Przepis na brownie – ciasto z buraka:
- Obrane buraki ścieramy na dużych oczkach tarki, natomiast czekoladę ścieramy na najdrobniejszych oczkach lub mielimy w młynku do bakalii.
- Wszystkie suche składniki poza cukrem mieszamy w jednym naczyniu, czyli mąkę, sodę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.
- Jaja z cukrem ubijamy, następnie stopniowo dodajemy do nich suche składniki, mieszając całość.
- Potem do masy dodajemy stopniowo i na przemian olej i startą czekoladę, cały czas mieszając całość.
- Na koniec ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut, a potem, po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik i pozwalamy wypiekowi przestygnąć.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
młynki do bakalii
trzepaczki do jaj
blachy z wyjmowanym dnem
tarki do warzyw
pojemniki na artykuły sypkie
szklane patery
słoiczki z zapięciem mechanicznym
Odwiedź nas jeszcze tutaj!