Buraczane brownie

Przekaż znajomym!

Chrupiące z wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku. Buraczane brownie to ciasto mocno czekoladowe, a smak buraka jest tylko delikatnie wyczuwalny, choć nadaje temu wypiekowi delikatnej słodyczy. Warto się przekonać, jakie to jest pyszne. Zapraszamy! 🍩

Składniki:
– 0,75 kg buraków czerwonych – 3 średnie
– 150 g czekolady deserowej
– płaska łyżeczka sody
– 2 szklanki mąki
– 2 płaskie łyżki kakao
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru waniliowego
– szczypta soli
– 4 jaja
– 1,5 szklanki cukru brązowego – można też pomieszać cukier brązowy z białym
– 1 szklanka oleju

1. Obrane buraki ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Czekoladę ścieramy na najdrobniejszych oczkach lub mielimy w młynku do bakalii.

3. Wszystkie suche składniki poza cukrem mieszamy w jednym naczyniu – mąkę, sodę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao.

4. Jaja z cukrem ubijamy, następnie stopniowo dodajemy do nich suche składniki, mieszając całość.

5. Do masy dodajemy teraz stopniowo i na przemian olej i startą czekoladę, cały czas mieszając całość.

6. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylamy piekarnik i pozwalamy wypiekowi przestygnąć.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *