Ciasto drożdżowe z truskawkami

Przekaż znajomym!

To jasne, że najlepsze ciasta pieką nasze mamy i babcie, ale my też dążymy do bycia mistrzyniami wypieków. Proste, prawdziwie domowe ciasto drożdżowe z truskawkami to pomysł na przepyszny deser dla całej rodziny. Jest puszyste, nie za słodkie, delikatnie owocowe, a przede wszystkim banalnie łatwe w przygotowaniu. To ciasto, które zawsze się udaje! Smacznego!

Składniki:
– 2 jaja
– 5 dag drożdży
– 1 kg mąki tortowej
– 0,5 l wody
– 0,5 kg truskawek
– 5 łyżek oleju
– cukier waniliowy
– cukier puder
– bułka tarta

1. Ciepłą wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka i mieszamy składniki.

2. Dodajemy ok. 5 łyżek oleju i wsypujemy powoli mąkę.

3. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dosypujemy mąki i ponownie wyrabiamy aż do momentu, kiedy ciasto odchodzi od ręki.

4. Dodajemy mąkę po raz ostatni i przykrywamy ciasto ściereczką.

5. Ciasto stawiamy w ciepłym miejscu i pozostawiamy na 30 minut, żeby wyrosło.

6. Wyłożoną papierem i posmarowaną blaszkę zasypujemy bułką tartą, następnie przekładamy ciasto z miseczki na blaszkę.

7. Palcami rozprowadzamy ciasto po całej blaszce i ponownie zasypujemy bułką tartą.

8. Układamy truskawki na cieście, w taki sposób, aby były w połowie w cieście i pieczemy ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

9. Po wyciągnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy do wystygnięcia.

smacznego


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *