Niskokaloryczne warzywo o wielu zastosowaniach. Doskonałe na zimno i na ciepło, gotowane, pieczone, smażone lub jedzone na surowo. Ze względu na swój mało wyrazisty smak, wymaga dodatku wielu przypraw. Nasza dzisiejsza propozycja to cukinia w zalewie z dużą ilością curry, doskonała jako przystawka i składnik sałatek.
Jak zrobić cukinię w curry?
Składniki na cukinię w zalewie z curry:
- 3 kg cukinii
- 2 l wody
- 450 ml octu 10%
- 500 g cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- po 1 łyżce przyprawy curry, ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
Przepis na cukinię w curry:
- Do wody wsypuję wszystkie przyprawy, a następnie wlewam ocet. Całość dokładnie mieszam i garnek stawiam na ogniu aby zalewa się zagotowała.
- W tym czasie umytą cukinię kroję w dowolne małe kawałki, np. podłużne paski, półplastry lub ćwierćplastry. Przekładam je do czystych i oczywiście wyparzonych słoików, jak najciaśniej.
- Na koniec gorącą zalewą zalewam cukinię w słoikach, które szczelnie zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągam gorące słoiki, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- garnki “powidlaki” z wkładem do pasteryzacji
- minutniki
- pojemniki na art. sypkie
- słoiki na przetwory
- słoiczki na przyprawy
- salaterki na sałatkę