Cukinia w zalewie z curry

Przekaż znajomym!

Niskokaloryczne warzywo o wielu zastosowaniach. Doskonałe na zimno i na ciepło, gotowane, pieczone, smażone lub jedzone na surowo. Ze względu na swój mało wyrazisty smak, wymaga dodatku wielu przypraw. Nasza dzisiejsza propozycja to cukinia w zalewie z dużą ilością curry, doskonała jako przystawka i składnik sałatek. Zapraszamy do obejrzenia i przygotowania jej z nami.

Składniki:
– 3 kg cukinii
– 2 l wody
– 450 ml octu 10%
– 500 g cukru
– 2 płaskie łyżki soli
– po 1 łyżce przyprawy curry, ziaren gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1. Do wody wsypuję wszystkie przyprawy i wlewam ocet. Całość dokładnie mieszam i garnek stawiam na ogniu, zalewa ma się zagotować.

2. W tym czasie umytą cukinię kroję w dowolne małe kawałki. Mogą to był podłużne paski, półplastry lub ćwierćplastry. Przekładam je do czystych i wyparzonych słoików, jak najciaśniej.

3. Gorącą zalewą zalewam cukinię w słoikach, które szczelnie zakręcam i pasteryzuję przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągam gorące słoiki, odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.

cukinia 1


pomocne artykuly


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *