Nalewka, którą możemy przygotować o każdej porze roku. Delikatnie korzenna, subtelnie cytrusowa, słodka i posiadająca moc natychmiastowego rozgrzewania, polecana jest szczególnie w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Można ją pić na zimno i ciepło. Zapraszamy na krupnik!
Jak zrobić krupnik?
Składniki na nalewkę krupnik:
- 1 l miodu wielokwiatowego
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 3 cytryny
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru
- po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 20 goździków
- 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
- po 3 laski wanilii i cynamonu
- 10 gwiazdek anyżu
Przepis na krupnik:
- Miód wlewamy do ciepłej wody i mieszamy, aby oba składniki dobrze się połączyły. Studzimy, a potem łączymy ze spirytusem.
- Ze sparzonych owoców ścieramy skórkę, a następnie wsypujemy do naczynia z płynami.
- Z owoców wyciskamy również sok i także wlewamy do naczynia z płynami.
- Teraz czas na przyprawy – dodajemy więc gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. Gwiazdki anyżu i laski cynamonu oczywiście łamiemy, a laskę wanilii przekrawamy wzdłuż. Ziele angielskie i pieprz możemy zmiażdżyć nożem, tłuczkiem do mięsa a
- moźdimoźdlbo po prostu w moździerzu.
- Imbir ścieramy na dużych oczkach tarki lub kroimy na plasterki i także wrzucamy.
- Na koniec zamknięty słój odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na miesiąc.
- Po 30 dniach krupnik filtrujemy do uzyskania klarownej cieczy i rozlewamy do butelek. Im dłużej w nich postoi, tym będzie smaczniejszy.