Domowy krupnik

Przekaż znajomym!

Nalewka, którą możemy przygotować o każdej porze roku. Delikatnie korzenna, subtelnie cytrusowa, słodka i posiadająca moc natychmiastowego rozgrzewania, polecana jest szczególnie w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Można ją pić na zimno i ciepło. Zapraszamy na krupnik!

Składniki:
– 1 l miodu wielokwiatowego
– 1 l spirytusu
– 0,5 l wody
– 3 cytryny
– 1 pomarańcza
– korzeń imbiru
– po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
– łyżeczka mielonego kardamonu
– 20 goździków
– 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
– po 3 laski wanilii i cynamonu
– 10 gwiazdek anyżu

1. Miód wlewamy do ciepłej wody i mieszamy, aż oba składniki dobrze się połączą. Studzimy, a potem łączymy ze spirytusem.

2. Ze sparzonych owoców ścieramy skórkę i wsypujemy do naczynia z płynami.

3. Z owoców wyciskamy też sok i wlewamy do naczynia z płynami.

4. Teraz czas na przyprawy – gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. Gwiazdki anyżu i laski cynamonu łamiemy, a laskę wanilii przekrawamy wzdłuż. Ziele angielskie i pieprz możemy zmiażdżyć nożem lub tłuczkiem do mięsa.

5. Imbir ścieramy na dużych oczkach tarki lub kroimy na plasterki i także wrzucamy.

6. Zamknięty słój odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce na miesiąc.

7. Po 30 dniach krupnik filtrujemy do uzyskania klarownej cieczy i rozlewamy do butelek. Im dłużej w nich postoi, tym będzie smaczniejszy. 🍋



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *