Intensywny kolor, chociaż mało wyrazisty smak. Jednak poprzez odpowiedni dobór składników i przypraw z dyni można wyczarować wspaniałe smakołyki. My przygotowaliśmy nalewkę – spróbujcie!
Składniki:
– 2,5 kg miąższu z dyni
– 2,5 l wódki
– 0,5 l wody
– 1 kg cukru
– 1 łyżeczka goździków
– kawałek świeżego imbiru
1. Miąższ z obranej dyni, pozbawiony pestek, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
2. Do słoja wrzucamy goździki i imbir pokrojony w plastry, a następnie kostki dyni.
3. Całość zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc czasu w ciepłe zacienione miejsce.
4. Po 30 dniach z cukru i wrzącej wody sporządzamy syrop. Po wystudzeniu wlewamy go do słoja z dynią i ponownie zamykamy na tydzień.
5. Za siedem dni nalewka jest gotowa do przefiltrowania, ale wcześniej musimy odcisnąć z dyni jak najwięcej soku. Możemy to zrobić przy pomocy sokowirówki. Klarowny płyn uzyskamy po przecedzeniu nalewki przez sito z gazą lub bibułkę filtracyjną.
6. Po rozlaniu do butelek nalewka powinna odstać minimum 6 miesięcy przed spożywaniem.
Zapraszamy do zakupów!
Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875