Dżem agrestowy

Przekaż znajomym!

Wspomaga trawienie, koi nerwy i ma działanie alkalizujące. Agrest zawiera dużo pektyny, więc przetwory z jego udziałem nie wymagają zastosowania dodatkowych zagęstników ani dużej ilości cukru. Spróbujcie naszego dżemu!

Składniki:
– 6 kg dojrzałego agrestu
– 3 kg cukru
– 1 kg pomarańczy
– szklanka wody


1. Umyte owoce pozbawiamy szypułek i lekko zgniatamy lub mielimy w ręcznej maszynce do mięsa.

2. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą.

3. Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka z agrestem, po czym całość zagotowujemy.

4. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok, wsypujemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się.

5. Dżem gotujemy jeszcze ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił.

6. Jeszcze gorący nakładamy do wyparzonych, suchych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji będą się studzić.




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *