Dżem marchewkowy z pomarańczą

Przekaż znajomym!

Jeśli znudziły Wam się już typowe konfitury z najpopularniejszych sezonowych owoców, spróbujcie przygotować z nami dżem z marchewki o kuszącym i energetyzującym kolorze, a smaku delikatnie egzotycznym i orzeźwiającym. Naleśniki, nadziewane ciastka czy śniadaniowe tosty od dziś będą jeszcze smaczniejsze. Zapraszamy! 🍊

Składniki:
– 2,5 kg marchwi
– 1 sparzona pomarańcza
– 1 cytryna
– 1 kg cukru

1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy je na wrzątek lub wkład do gotowania na parze i gotujemy przez pół godziny.

2. W czasie gdy marchew się gotuje, ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę. Zarówno z pomarańczy, jak i cytryny wyciskamy sok.

3. Po pół godziny marchewki wyciągamy, lekko studzimy i blendujemy na gładką masę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. My dziś zastosujemy tę drugą wersję, gdyż chcemy mieć lekko wyczuwalne cząstki marchwi, które i tak w dalszym smażeniu jeszcze zmiękną i trochę się rozpadną.

4. Do masy marchewkowej dodajemy cukier i całość smażymy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy soki wyciśnięte z pomarańczy i cytryny oraz skórkę pomarańczową i smażymy jeszcze kilka minut – w zależności od tego, czy masa jest dla nas wystarczająco gęsta.

5. Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *