Coraz więcej osób docenia walory dyni, gdyż to warzywo pełne smaku i witamin. Potrawy i przetwory z owoców tej rośliny przygotowujemy w wersji na ostro lub na słodko. Dziś pokażemy, jak przygotować aksamitny dżem z nutą rozgrzewających aromatów.
Jak zrobić dżem z dyni?
Składniki na dżem z dyni:
- 5 kg dyni obranej ze skórki i pozbawionej miąższu z pestkami
- 800 g cukru
- 4 pomarańcze
- łyżeczka mielonego imbiru
Przepis na dżem z dyni:
- Dynię kroimy w drobną kostkę i następnie wrzucamy do garnka.
- Cukier rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, a potem wlewamy do garnka z dynią. Całość stawiamy na ogniu.
- Ze sparzonych pomarańczy ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć też białej gorzkiej warstwy, a z owoców wyciskamy sok i wszystko umieszczamy w garnku z dynią i cukrem.
- Zawartość garnka gotujemy ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Możemy też pod koniec gotowania zmiażdżyć masę tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
- Wsypujemy łyżeczkę mielonego imbiru dla zaostrzenia smaku, ale równie dobrze możemy pozostawić dżem bez przypraw czy też zastosować inne, np. goździki czy kardamon.
- Na koniec nakładamy go do wyparzonych i ciepłych słoiczków, które natychmiast zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu ich całkowitego wystygnięcia.