Dżem z dyni

Przekaż znajomym!

Coraz więcej osób docenia walory dyni. Potrawy i przetwory z owoców tej rośliny przygotowujemy w wersji na ostro lub na słodko. Dziś pokażemy, jak przygotować aksamitny dżem z nutą rozgrzewających aromatów. Zapraszamy do obejrzenia!

Składniki:
– 5 kg dyni obranej ze skórki i pozbawionej miąższu z pestkami
– 800 g cukru
– 4 pomarańcze
– łyżeczka mielonego imbiru

1. Dynię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.

2. Cukier rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do garnka z dynią. Całość stawiamy na ogniu.

3. Ze sparzonych pomarańczy ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć też białej gorzkiej warstwy, a z owoców wyciskamy sok i wszystko umieszczamy w garnku z dynią i cukrem.

4. Zawartość garnka gotujemy ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Możemy też pod koniec gotowania zmiażdżyć masę tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.

5. Wsypujemy łyżeczkę mielonego imbiru dla zaostrzenia smaku, ale równie dobrze możemy pozostawić dżem bez przypraw czy też zastosować inne, np. goździki czy kardamon.

6. Nakładamy go do wyparzonych i ciepłych słoiczków, które natychmiast zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu ich całkowitego wystygnięcia.


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *