Faworki – domowy chrust

Przekaż znajomym!

Zbijane ciasto, niezwykle puszyste i kruche to jeden z elementów ostatkowych tradycji. Faworki smażone z doskonale napowietrzonego ciasta są obok pączków najpopularniejszym wypiekiem na tłusty czwartek. Nam smakują też w pozostałe dni roku 😉 Zapraszamy po przepis!

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 4 żółtka
– 200 ml gęstej śmietany
– 1 łyżka octu spirytusowego
– szczypta soli
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania

1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę i sól.

2. W środek wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę i ocet. Ciasto zagniatamy, możemy rozpocząć od siekania nożem lub wygodnym krajaczem.

3. Wyrobione ciasto zbijamy wałkiem, następnie składamy na pół, zbijamy, ponownie składamy i powtarzamy te czynności kilkakrotnie. Wszystko po to, aby napowietrzyć ciasto, dzięki czemu faworki będą bardziej puszyste i kruche.

4. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie placki i wycinamy paski o długości mniejszej niż średnica garnka, w którym będziemy je smażyć i szerokości nie większej niż 3 cm. Nacinamy je nożem wzdłuż na środku i jeden koniec ciasta przekładamy przez otwór.

5. Faworki smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu. Trwa do dosłownie chwileczkę, gdyż ciasto ma się jedynie zezłocić, a nie zrumienić.

6. Usmażone faworki odkładamy na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *