Doskonała kompozycja dwóch smaków – gruszki i jabłka, połączonych konstystencją delikatnego żelu. Galaretka jabłkowo-gruszkowa sprawdza się jako nadzienie biszkoptowej rolady czy składnik orzeźwiających deserów, ale smakuje wybornie także na kanapce. Spróbujcie uniwersalnej wersji konfitur – zapraszamy! ?
Jak zrobić konfiturę jabłkowo-gruszkową?
Składniki na konfiturę w formie galaretki:
- 1 kg miękkich gruszek
- 0,5 kg jabłek
- 400 ml soku jabłkowego
- 400 ml wody
- sok z 3 cytryn
- 700 g cukru żelującego 3:1
Przepis na konfiturę jabłkowo-gruszkową:
- Owoce obieramy i ścieramy na dużych oczkach, a potem przekładamy do garnka.
- Dolewamy sok jabłkowy, wodę i gotujemy całość dopóki zawartość garnka odparuje na tyle, by zostało nam ok. 1,5 litra, następnie zdejmujemy z ognia i ostudzić.
- Do garnka wlewamy sok z 3 cytryn i wsypujemy cukier żelujący, a następnie całość mieszamy i zagotowujemy. Od momentu zagotowania garnek trzymamy na silnym ogniu przez 5 minut, intensywnie mieszając.
- Garnek zdejmujemy z ognia, a gorącą konfiturą napełniamy wyparzone i ciepłe słoiczki, natychmiast je zakręcając i ustawiając do góry dnem. W takiej pozycji niech postoją do całkowitego wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- lejki do słoików
- wyciskacze do cytrusów
- pojemniki na art. sypkie
- tarki kuchenne
- dzbanki z miarką
- słoiki na przetwory z kolorowym wieczkiem