Galaretka jabłkowo-gruszkowa

Przekaż znajomym!

Doskonała kompozycja dwóch smaków – gruszki i jabłka, połączonych konstystencją delikatnego żelu. Galaretka jabłkowo-gruszkowa sprawdza się jako nadzienie biszkoptowej rolady czy składnik orzeźwiających deserów, ale smakuje wybornie także na kanapce. Spróbujcie uniwersalnej wersji konfitur – zapraszamy! 🍏

Składniki:
– 1 kg miękkich gruszek
– 0,5 kg jabłek
– 400 ml soku jabłkowego
– 400 ml wody
– sok z 3 cytryn
– 700 g cukru żelującego 3:1

1. Owoce obrać i zetrzeć na dużych oczkach wprost do garnka.

2. Dolać sok jabłkowy i wodę, gotować całość dopóki zawartość garnka odparuje na tyle, by zostało nam ok. 1,5 litra, następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

3. Do garnka wlewamy sok z 3 cytryn i wsypujemy cukier żelujący. Całość mieszamy i zagotowujemy. Od momentu zagotowania garnek trzymamy na silnym ogniu przez 5 minut, intensywnie mieszając.

4. Garnek zdejmujemy z ognia, a gorącą konfiturą napełniamy wyparzone i ciepłe słoiczki, natychmiast je zakręcając i ustawiając do góry dnem. W takiej pozycji niech postoją do całkowitego wystygnięcia.


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *