Imbirówka – nalewka cytrynowo-imbirowa

Przekaż znajomym!

W poszukiwaniu sposobów na rozgrzanie organizmu natrafiliśmy na coś wyjątkowo aromatycznego. Nalewka cytrynowo-imbirowa z dodatkiem miodu stała się naszym ulubionym lekarstwem nie tylko na przeziębienie, ale też na jesienną chandrę. Spróbujcie jej i Wy 🙂 🍋

Składniki:
– 20 cytryn
– 2 kg świeżego korzenia imbiru
– 600 g cukru
– 200 g miodu wielokwiatowego
– 1 l wody przegotowanej
– 5 l wódki czystej

1. Obrany imbir kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka.

2. Ze sparzonych i wyszorowanych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Składniki umieszczamy w garnku z imbirem.

3. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy miód i wodę, po czym całość zagotowujemy, mieszając, aby cukier dokładnie się rozpuścił.

4. Syrop odstawiamy do wystudzenia.

5. Zimny syrop wlewamy do słoja, a po nim wódkę.

6. Słój zamykamy, odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie mieszając jego zawartość.

7. Po 14 dniach nalewkę należy przefiltrować i można rozlać ją do butelek.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

 

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *