Zima to czas najsłodszych pomarańczy, ale teraz wcale nie chcemy rozstawać się z ich aromatem. Kiedy wiosna zachwyci nas swoimi smakami, my od czasu do czasu lubimy rozgrzać się cytrusowo-korzennym smakołykiem w wiosenne, nie zawsze ciepłe wieczory. Dzisiejszy odcinek dedykujemy miłośnikom napojów, które rozgrzewają i orzeźwiają jednocześnie. Słodycz pomarańczy ożywimy dziś mocą aromatycznych przypraw.
Jak zrobić nalewkę z pomarańczy z korzenną nutą?
Składniki na nalewkę pomarańczowo-korzenną:
- 24 dojrzałe pomarańcze
- 600 g brązowego cukru
- 1,5 l czystej wódki
- po 1,5 łyżeczki cynamonu i cukru waniliowego – najlepiej, aby zawierał zmielone ziarenka wanilii
- ok. 30 goździków
- kawałek korzenia imbiru – ok. 9 cm długości
Przepis na nalewkę z pomarańczy z korzennymi przyprawami:
- Wszystkie pomarańcze dokładnie wypłukać, a dwie także dodatkowo sparzyć i zetrzeć z nich skórkę.
- Imbir także należy zetrzeć na tarce i razem z cynamonem, cukrem waniliowym, goździkami i brązowym cukrem przesypać do dużego garnka.
- Ze wszystkich pomarańczy wyciskamy sok i zalewamy nim przygotowane przyprawy, następnie całość zagotowujemy, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.
- Do zagotowanego syropu wsypujemy skórkę pomarańczową, a potem całość pozostawiamy do przestudzenia.
- Letni syrop przelewamy do słoja i zalewamy alkoholem, a następnie przykrywamy i odstawić na tydzień.
- Po upływie siedmiu dni nalewkę musimy przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknięta powinna postać jeszcze kilka miesięcy.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- tarki kuchenne
- wyciskarki do cytrusów
- pojemniki na art. sypkie
- słoje szklane z pokrywą
- butelki z korkiem naturalnym
- salaterki
- pojemniki na przyprawy
- garnki nierdzewne