Nalewka pomarańczowo-korzenna

Przekaż znajomym!

Zima to czas najsłodszych pomarańczy, ale teraz wcale nie chcemy rozstawać się z ich aromatem. Kiedy wiosna zachwyci nas swoimi smakami, my od czasu do czasu lubimy rozgrzać się cytrusowo-korzennym smakołykiem w wiosenne, nie zawsze ciepłe wieczory. Dzisiejszy odcinek dedykujemy miłośnikom napojów, które rozgrzewają i orzeźwiają jednocześnie. Słodycz pomarańczy ożywimy dziś mocą aromatycznych przypraw. Mamy nadzieję, że nasza nalewka pomarańczowo-korzenna przypadnie Państwu do gustu.

Składniki:
– 24 dojrzałych pomarańczy,
– 600 g brązowego cukru,
– 1,5 l czystej wódki,
– 1,5 łyżeczki cynamonu,
– 1,5 łyżeczki cukru waniliowego – nie wanilinowego, najlepiej aby zawierał zmielone ziarenka wanilii,
– ok. 30 goździków,
– kawałek korzenia imbiru – ok. 9 cm długości.

1. Wszystkie pomarańcze dokładnie wypłukać, a dwie dodatkowo sparzyć i zetrzeć z nich skórkę.

2. Imbir także należy zetrzeć na tarce i razem z cynamonem, cukrem waniliowym, goździkami i brązowym cukrem przesypać do dużego garnka.

3. Ze wszystkich pomarańczy wycisnąć sok i zalać nim przygotowane przyprawy, następnie całość zagotować, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.

4. Do zagotowanego syropu wsypać skórkę pomarańczową i całość pozostawić do przestudzenia.

5. Letni syrop przelać do słoja i zalać alkoholem. Przykryć i odstawić na tydzień.

6. Po upływie siedmiu dni nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknięta powinna postać jeszcze kilka miesięcy.

nal pom korz na zdrowie


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *