Kalinówka – nalewka z kaliny

Przekaż znajomym!

Obniża ciśnienie, działa rozkurczowo i leczniczo na niektóre choroby układu pokarmowego. Nalewka z owoców kaliny potrzebuje czasu, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak, a stracić pojawiającą się goryczkę, ale warto być cierpliwym. Przekonajcie się sami. Zapraszamy!

Składniki:
– 1,5 l owoców kaliny obranych z ogonków
– 2,5 kg cukru
– 0,5 l wódki
– 2 l spirytusu

1. Kalinę powinniśmy zbierać po pierwszych przymrozkach, ale jeśli widzimy, że owoce mogą już do nich nie dotrwać, zrywamy je i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, a po rozmrożeniu sparzamy wrzątkiem.

2. Owoce umieszczamy w słoju i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zakręcony słój powinien odstać w nasłonecznionym miejscu dwa tygodnie, a my codziennie powinniśmy nim lekko potrząsć.

3. Po 14 dniach odsączamy owoce, które tym razem zasypujemy cukrem, mieszamy, zamykamy i ponownie odstawiamy na taką ilość czasu, która będzie potrzebna do całkowitego rozpuszczenia się cukru – w słonecznym miejscu powinien wystarczyć tydzień. Słojem musimy codziennie potrząsnąć lub zamieszać jego zawartość. Płyn, który został po odsączeniu kaliny również zamykamy w osobnym naczyniu.

4. Po rozpuszczeniu się cukru odsączamy owoce i nalew łączymy z wcześniejszym płynem, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Po pół roku specyficzny zapach zniknie, a goryczka nie będzie już wyczuwalna. Na zdrowie!



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *