Słodkie wspomnienie lata i rozgrzewająca moc. Konfitura czereśniowa z dodatkiem korzennych przypraw sprawdza się jako zamiennik cukru do herbaty czy farsz do naleśników, dlatego wypróbujcie nasz przepis na kojącą słodycz na czas zimowej szarugi lub urozmaicenie letnich deserów.
Jak zrobić konfiturę z czereśni?
Składniki na konfiturę czereśniową:
- 3 kg czereśni
- 2,5 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki kardamonu,
- 3 łyżeczki cynamonu
Przepis na konfiturę z czereśni z korzenną nutą:
- Umyte, pozbawione ogonków i pestek czereśnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by puściły sok. Następnie mieszamy i wsypujemy przyprawy.
- Całość smażymy na małym ogniu bez przykrycia ok. pół godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
- Po upływie 30 minut sprawdzamy konsystencję konfitury – jeśli płyn zgęstnieje, czereśnie odrobinę się rozpadną i zrobią się szkliste, to znak, że jest gotowa. Póki jest jeszcze bardzo gorąca, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W tej pozycji słoiczki należy pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodatkowi kardamonu i cynamonu nasza konfitura z czereśni zawdzięcza wyjątkowy aromat i rozgrzewający charakter. Z pewnością na zimę będzie idealna 🙂
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- drylownice do wiśni i czereśni
- lejki do słoików
- pojemniki na artykuły sypkie
- słoiki 300 ml na przetwory