Konfitura czereśniowa z korzenną nutą

Przekaż znajomym!

Słodkie wspomnienie lata i rozgrzewająca moc. Konfitura czereśniowa z dodatkiem korzennych przypraw sprawdza się jako zamiennik cukru do herbaty czy farsz do naleśników. Wypróbujcie nasz przepis na kojącą słodycz na czas zimowej szarugi lub urozmaicenie letnich deserów. Zapraszamy!

Składniki na ok. 1,5 l:
– 3 kg czereśni
– 2,5 szklanki cukru
– 3 płaskie łyżeczki kardamonu,
– 3 łyżeczki cynamonu

1. Umyte, pozbawione ogonków i pestek czereśnie zasypać cukrem, przykryć i odstawić na godzinę, by puściły sok. Następnie wymieszać i wsypać przyprawy.

2. Całość smażyć na małym ogniu bez przykrycia ok. pół godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając, aby owoce się nie przypaliły.

3. Po upływie 30 minut sprawdzić konsystencję konfitury – jeśli płyn zgęstnieje, czereśnie odrobinę się rozpadną i zrobią się szkliste, to znak, że jest gotowa. Póki jest jeszcze bardzo gorąca, przełożyć ją do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. W tej pozycji słoiczki należy pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Dodatkowi kardamonu i cynamonu nasza konfitura zawdzięcza wyjątkowy aromat i rozgrzewający charakter. Na zimę będzie idealna 🙂



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *