Błyskawiczna konfitura jabłkowa z cynamonem

Przekaż znajomym!

Gdy nie ma czasu na kilkudniowe smażenie konfitur, a przyjdzie na ochota na domowe pączki, nadziewane ciasteczka lub naleśniki z czymś słodkim i owocowym, wystarczy podejść do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć się w jabłka. Przyrządzenie aromatycznej konfitury zajmie nam niecałą godzinę czasu, a przetwory na pewno się nie zmarnują. Smacznego!

Składniki:
– 3 kg jabłek
– 2 kg cukru
– 2 łyżki cynamonu
– 1 cytryny

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.

2. Ćwiartki kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do garnka do smażenia.

3. Jabłka zasypujemy cukrem i mieszamy.

4. Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do jabłek.

5. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas.

6. Smażymy konfiturę aż zgęstnieje, a jabłka będą szkliste i zaczną się rozpadać – ok 20 minut.

7. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji aż całkowicie wystygną.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *