To nieprawda, że przetwory można robić tylko latem. Świeże i soczyste owoce cytrusowe dostępne w sklepach przez cały rok także nadają się do zrobienia domowych konfitur. Orzeźwiająca słodycz z dyskretnym posmakiem lekkiej goryczki kusi energetycznym kolorem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. My już ulegliśmy czarowi konfitury z pomarańczy, skuście się i Wy!
Jak zrobić konfiturę z pomarańczy:
Składniki na konfiturę pomarańczową:
- 3 kg pomarańczy
- 2 dużych cytryn
- 2 kg cukru
- 500 ml wody
Przepis na konfiturę z pomarańczy:
- Owoce dokładnie czyścimy, a następnie sparzamy przez 3 minuty w gotującej się wodzie.
- Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Pomarańcze obieramy dokładnie z resztki skóry, aby zostały same cząstki z miąższem.
- Podzielone na mniejsze kawałki cząstki pomarańczy wrzucamy do garnka i wyciskamy do nich sok z cytryny. Potem całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy przez 30 minut pod przykryciem.
- Po upływie pół godziny gotowania do owoców wsypujemy cukier i dalej gotujemy w otwartym garnku przez godzinę.
- Następnie zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy, aby zawartość całkowicie wystygła.
- Garnek ponownie stawiamy na ogniu i smażymy konfitury przez ok. 3 godziny, aż zgęstnieją, a owoce zaczną się rozpadać.
- Po wysmażeniu gorące konfitury przekładamy od razu do wyparzonych słoiczków, które należy natychmiast zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- tarki kuchenne
- wyciskacze do cytrusów
- pojemniki na art. sypkie
- garnki nierdzewne
- słoiczki 100 ml z zakrętką