Konfitura pomarańczowa

Przekaż znajomym!

To nieprawda, że przetwory można robić tylko latem. Świeże i soczyste owoce cytrusowe dostępne w sklepach przez cały rok także nadają się do zrobienia domowych konfitur. Orzeźwiająca słodycz z dyskretnym posmakiem lekkiej goryczki kusi energetycznym kolorem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. My już ulegliśmy czarowi konfitury z pomarańczy, skuście się i Wy!

Składniki:
– 3 kg pomarańczy
– 2 dużych cytryn
– 2 kg cukru
– 2 szklanek wody

1. Owoce dokładnie wyszorować, a następnie parzyć przez 3 minuty w gotującej się wodzie.

2. Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

3. Pomarańcze obrać dokładnie z resztki skóry, aby zostały same cząstki z miąższem.

4. Podzielone na mniejsze kawałki cząstki pomarańczy wrzucić do garnka i wycisnąć do nich sok z cytryny. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 30 minut pod przykryciem.

5. Po upływie pół godziny gotowania do owoców wsypać cukier i dalej gotować w otwartym garnku przez godzinę.

6. Po upływie 60 minut zestawić garnek z ognia do całkowitego wystudzenia.

7. Garnek ponownie postawić na ogniu i smażyć konfitury przez ok. 3 godziny, aż zgęstnieją, a owoce zaczną się rozpadać.

8. Po wysmażeniu gorące konfitury przełożyć od razu do wyparzonych słoiczków, które należy natychmiast zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *