Zapach ogrodu zamknięty w słoiczkach. Konfitura rabarbarowa to znakomity sposób na wzbogacenie smaku wypieków i różnorodnych deserów, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do słonych serów czy zamiennik cukru w herbacie. Polecamy!
Jak zrobić konfiturę z rabarbaru?
Składniki na konfiturę rabarbarową:
- 3 kg rabarbaru
- 1,5 kg cukru trzcinowego
- 3 laski wanilii
- 3 duże cytryny
Przepis na konfiturę z rabarbaru:
- Dokładnie umyty rabarbar pozbawiamy brzydszych końcówek, a potem kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.
- Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do garnka z rabarbarem.
- Garnek stawiamy na ogniu i zaczynamy podgrzewać, oczywiście mieszając.
- Po zagotowaniu się zawartości garnka dodajemy ziarenka wyłuskane z lasek wanilii i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy kilkanaście minut. Następnie sprawdzamy konsystencję konfitury i w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać, gotujemy dalej lub nie.
- Na koniec gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych, suchych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i układamy do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiamy słoiczki, aby całkowicie wystygły.