Konfitura rabarbarowa

Przekaż znajomym!

Zapach ogrodu zamknięty w słoiczkach. Konfitura rabarbarowa to znakomity sposób na wzbogacenie smaku wypieków i różnorodnych deserów, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do słonych serów czy zamiennik cukru w herbacie. Polecamy!

Składniki:
– 3 kg rabarbaru
– 1,5 kg cukru trzcinowego
– 3 laski wanilii
– 3 duże cytryny


1. Dokładnie umyty rabarbar pozbawiamy brzydszych końcówek i kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.

2. Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do garnka z rabarbarem.

3. Garnek stawiamy na ogniu i zaczynamy podgrzewać, mieszając.

4. Po zagotowaniu się zawartości garnka dodajemy ziarenka wyłuskane z lasek wanilii i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję konfitury i w zależności od tego, jaką gęstość chcemy uzyskać, gotujemy dalej lub nie.

5. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych, suchych i ciepłych słoiczków, natychmiast zakręcamy i układamy do góry dnem. W takiej pozycji słoiczki postoją do całkowitego wystygnięcia.




Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *