W szczycie sezonu truskawki są bohaterami naszych wypieków, deserów i innych smakołyków, a na zimę ich smak zachowujemy w słoikach z przetworami. Domowe konfitury bez chemii i substancji zagęszczających sprawdzają się jako alternatywa dla cukru do herbaty czy dodatek do różnych wypieków. Niezwykle łatwo je przygotować.
Jak zrobić konfiturę z truskawek?
Składniki na konfiturę truskawkową z wanilią:
- 3 kg umytych i odszypułkowanych truskawek
- 2 kg cukru
- 3 cytryny
- 2,5 szklanki wrzątku
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z jednej laski wanilii
Przepis na konfiturę z truskawek:
- Do wrzątku wsypujemy cukier i mieszamy energiczne aż do jego rozpuszczenia, aby powstał tzw. syrop cukrowy.
- Następnie do dużego garnka wsypujemy truskawki podzielone na połówki i zalewamy syropem.
- Z umytych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wsypujemy do truskawek. Z owoców wyciskamy też sok i również łączymy z truskawkami.
- Garnek stawiamy na ogniu, wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy.
- Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu, ale nie mieszamy – dlatego cukier musi być dobrze rozpuszczony, aby nic się nie przypaliło. Co jakiś czas należy ściągnąć tworzącą się na powierzchni pianę, by konfitura była klarowna.
- Konfitura będzie gotowa po ok. godzinie smażenia. Poznamy ją po ciemnoczerwonym kolorze. Truskawki nie powinny się rozpaść – mają być miękkie i szkliste. Na koniec gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zamykamy je szczelnie i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- pojemniki na artykuły sypkie
- wyciskacze do cytrusów
- tarki kuchenne
- słoiczki o pojemności 30 ml
- słoiki amforka o pojemności 314 ml